Back to the basics

Gepubliceerd op 16 april 2020 om 16:30

Fietsen is mooi, hard fietsen is wellicht nog vele malen mooier. Maar misschien is een goede behendigheid op de fiets wel het allermooiste wat er is. In deze blog nemen we jou mee met diverse tips en tricks om de basis skills op de fiets wat bij te schaven.

 

We gaan het vooral hebben over de voorwaartse en de zijwaartse balans, dit doen we door middel van de onderstaande oefeningen:

  • Bidon oppakken
  • Bunny hop
  • Hoppen
  • Surplace
  • Pirouette

 

Wat deze oefeningen nou zo leuk maakt, is dat je het op een paar vierkante meter al kunt uitvoeren, het neemt niet teveel tijd in beslag en het kan op ieder moment van de dag gedaan worden. De eerste oefening werkt als volgt.

Bidon oppakken

Dit is een oefening voor de zijwaartse balans, je zet een bidon neer en je probeert deze op te pakken waarop je deze vervolgens een stukje verderop weer neer probeert te zetten. Met deze oefening pak je gelijk ook een stukje lenigheid mee. De tip bij deze oefening is om goed vooruit te blijven kijken.

Bunny hop

De bunny hop kent iedereen wel, of iedereen een goede bunny hop kan is een tweede. Bij deze oefening kun je stiekem veel gebruik maken van de voorvork. Je begint simpel met 2 hoedjes en een bezemsteel en uiteindelijk kun je de hoogte steeds verder opschalen. Hierbij is de voorwaartse balans vooral van toepassing omdat je de fiets van de grond moet krijgen. Je maakt jezelf klein, je duwt je borst richting het stuur en daar verplaatst je gewicht daarna naar achteren.

Hoppen

Deze oefening is heel leuk en speels, je kan er een tal van varianten op bedenken. Hop jezelf 360 graden rond of zet lijnen uit. Bijvoorbeeld een lijn dat je alleen maar zijwaarts mag hoppen of net andersom.

Surplace

Daag jezelf of andere uit om zo lang mogelijk stil te blijven staan op dezelfde plek. De een gebruikt zijn voet om het voorwiel te controleren, de ander gebruikt maar een hand en sommige doen het zelfs zonder handen. Dit is wederom een leuke oefening om gevoel te krijgen met de fiets en om jou balans te verbeteren. Met je voorwiel lichtjes berg op zal de oefening iets makkelijker zijn.

Pirouette

Bij deze oefening heb je vier hoedjes nodig en je hebt oneindig lang plezier. De bedoeling is dat je binnen het vierkantje een rondje weet te keren met de fiets, je voorwiel draait buiten de hoedjes lang. Om het jezelf lastiger te maken kun je het vierkant steeds een fractie kleiner maken. De tip voor deze oefening is een lichte versnelling gebruiken.

Eigen ervaring: Marc Bouwmeester

"Door de jaren heen heb ik een tal van uren aan zulke oefeningen besteed. Ik vond het vooral erg relaxed en het deed me er ook even aan herinneren dat fietsen niet alleen maar uit lang en intensief trainen bestond. Het gaf zichtbaar verschil naarmate ik deze oefeningen zorgvuldig onderhield. Ik zat beter op de fiets, kon harder afdalen en maakte hierdoor veel minder fouten. Nu we in de COVID-19 fase zitten is dit ook wel een leuke uitlaat klep om jezelf enorm uit te dagen. Deze oefeningen zijn maar een begin, je kunt het uiteindelijk nog veel speelser maken. Denk hierbij aan het op hoppen van een trap in het lokale park. Het balanceren op de fiets zodra jou voorwiel op een bankje staat en nog veel meer."

Eigen ervaring: Zoë Mulder

"Avond na avond heb ik deze skills geoefend op het parkeertrein naast ons huis. Er lagen stapels met pallets in de tuin waar ik van alles mee kon bouwen. Ik ben begonnen met het oefenen van deze skills omdat ik 2013 deelnam aan het jeugd EK mountainbike in Graz. Hier bestond één van de vier dagen uit een technische proef. Dat jaar eindigde ik op een krappe top 20 plaats met de technische proef. Ik wilde dit beter doen! Vast beraden ben ik nog meer gaan oefenen voor de technische proef in 2014. Na al die avonden oefenen is het mij gelukt! Ik behaalde die dag een 1ste plaats op de technische proef. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat deze skills overal van pas komen, niet alleen bij een technische proef. Maar het een worden met je fiets levert je overal voordeel op!"

Jeugd EK Graz technische proef


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.